Arki pyörii parhaiten hyvin levänneenä 1

Arki pyörii parhaiten hyvin levänneenä

Elokuun lopussa kesälomat alkavat olla useimmilla takana, ja arki lähtenyt rullaamaan tutuilla uomillaan. Usein arkeenpaluu tarkoittaa monelle myös kiireen, stressin ja velvollisuuksien lisääntymistä. Nyt onkin hyvä aika palauttaa mieleen se, että unta on muistettava vaalia myös arjen keskellä.

 

Palautuminen on tärkeää silloinkin kun tuntuu ettei sitä tarvitse

Juuri silloin kun arki rullailee mukavasti eteenpäin eikä elämässä tunnu olevan suuria haasteita, tulee usein unohdettua lepäämisen tärkeys. Kiinnostava työprojekti, kodin remontti tai vaikka uuden harrastuksen aloittaminen saattavat imeä mukaansa niin, ettei illalla millään malttaisi mennä nukkumaan. Aamulla toisaalta saattaa jaksaa lyhyistä unista huolimatta nousta suht helposti ylös, kun uusi innostava päivä on edessä.

Unilääkäri Henri Tuomilehto kuitenkin muistuttaa, että unesta tinkimällä kukaan ei tee palvelusta itselleen. “Jonkun aikaa ihminen voi tulla toimeen nukkumalla vain 5-6 tuntia yössä, mutta pidemmässä juoksussa näin lyhyistä unista seuraa eittämättä univajetta. Vaikka tuntuisikin siltä, että vähempikin uni itselle riittää, on se harhaluulo. Ihminen kyllä “selviytyy” vähemmilläkin unilla, mutta se, onko oma potentiaali silloin kokonaan käytössä, onkin sitten eri juttu. Kyllähän ihminen tietenkin pärjää vaikka vain 20 %:lla omasta täydestä suorituskyvystään, mutta onko siinä mitään järkeä, että jättää sen 80 % käyttämättä?”.

 

Huolehdi unestasi hyvän sään aikaan

Juuri silloin, kun elämässä kaikki rullailee sutjakkaasti, olisi Henrin mukaan oikea aika panostaa unensa kunnostamiseen. “Kun ihan tavallisessa arjessa huolehtii siitä, että unirytmi on kunnossa ja lepo laadukasta, selviää paremmin myös niistä tilanteista kun elämässä yhtäkkiä tuleekin eteen haasteita. Sillä haasteitahan jokainen jossakin vaiheessa varmasti kohtaa, se kuuluu normaaliin elämään. Kun on ennakoivasti huolehtinut omasta hyvinvoinnistaan, ei sitten luhistu kuin korttitalo siinä kohtaa kun elämä alkaakin jostakin syystä mennä hetkellisesti alamäkeä.”

Henri kertoo esimerkin urheilijoiden maailmasta. “Urheilijatkin valmistautuvat vaativaan suoritukseensa huolehtimalla normaalissa arkiharjoittelussaan siitä, että laadukkaalle levolle ja palautumiselle jää riittävästi aikaa. Kun H-hetki sitten kisoissa koittaa, urheilijalla on käytössään täysi potentiaalinsa ja paukkuja ottaa itsestään kaikki irti.”

 

Mitä jos sitten kuitenkin tulee seinä vastaan?

Ajoittainen stressi ja vastoinkäymiset ovat siis luonnollinen osa elämää ja kun niitä tulee eteen, pitää tämä vain hyväksyä. Joskus tilanne voi kuitenkin käydä niin paineistetuksi, että se alkaa haitata nukkumista. Pidempijaksoinen valvominen voi viedä voimat eikä päivistäkään enää tunnu selviävän millään. Silloin moni turvautuu esimerkiksi työterveyslääkärin apuun ja kävelee vastaanotolta ulos nukahtamis- tai unilääkeresepti taskussaan.

Ovatko unilääkkeet turvallisia ja pitäisikö niitä edes käyttää lainkaan? Henri Tuomilehdon mukaan lääkkeisiinkin on ihan hyväksyttävää turvautua joskus. “Unilääkkeiden käyttö on oireen hoitoa ja se on ikäänkuin tekohengityksen antamista tilanteessa, jossa ihminen on ylivoimaisen väsynyt. Silloin on tärkeää saada akuutti univaje korjattua nopeasti, jotta ihmisen yleinen vireystila saadaan paranemaan. Pitää kuitenkin muistaa, että uniongelmat voidaan hoitaa kuntoon vain ja ainoastaan selvittämällä niiden juurisyy ja tarjoamalla tähän oikeanlaista hoitoa. Uniongelmien syy tai syyt saadaan parhaiten selville laajalla unitutkimuksella, jossa pureudutaan syvälle unen rakenteeseen ja selvitetään tismalleen se, mitä kehossa nukkumisen aikana tapahtuu.”

 

Jotkut elämäntyylit ovat haastavampia kuin toiset

Kaikilla ihmisillä ei ole mahdollisuutta rytmittää valveillaolon ja nukkumisen aikaansa optimaalisesti luontaisen kellon mukaan. Esimerkiksi kolmivuorotyöläinen voi kohdata nukkumisessaan suuriakin haasteita sen takia, että vuorotyö sotii ihmisen fysiologiaa vastaan. Ei ole luontaista että joutuu olemaan valveilla silloin kun luonnollisesti nukuttaisi ja tekemään töitä silloin kun keho kaipaisi lepoa. Haaste on siis selkeästi olemassa, mutta sekin on Henrin mukaan selätettävissä. “On aivan totta, että vuorotyöläinen joutuu kiinnittämään palautumiseensa enemmän huomiota kuin päivätyötä tekevä ihminen. Kun nukkumisajat ovat epäsäännöllisiä, on tärkeää panostaa siihen, että muut elämän osa-alueet olisivat mahdollisimman hyvin mallillaan. Oma elämänsä pitää organisoida siten, että vuorotyöstä huolimatta pystyy harrastamaan riittävästi liikuntaa, syömään terveellisesti sekä huolehtimaan myös sosiaalisista suhteistaan. Tämä on haastava yhtälö, mutta omilla valinnoilla voi vaikuttaa siihen miten tasapainoisen kokonaisuudesta saa rakennettua.”

 

Miten paljon olisi tarpeeksi?

Se, paljonko kukin unta tarvitsee, on yksilöllistä. Ymmärtämällä unen rakennetta, voi kuitenkin päätellä, miten paljon unta olisi vähintään vuorokaudessa saatava. Alkuyön aikana nukutaan ensimmäiset kolme tuntia pääasiassa syvää unta. Tämä unijakso on tärkeä siksi, että sen aikana tapahtuu hormonaalisia asioita, kuten kasvuhormonin erittymistä, mikä on oleellista soluvaurioiden korjaamisen ja palautumisen kannalta. Loppuyöstä aivot puolestaan käyvät kuumana pääosin rem-unesta koostuvan univaiheen aikana. Silloin tapahtuu oppimisen kannalta tärkeitä asioita ja muistijäljet vahvistuvat.

Univaiheita ei voi erottaa toisistaan, vaan uni on kokonaisuus. Et siis voi nukkua vain “palauttavaa unta” alkuyöstä tai valita oppimisen polkua loppuyöstä. “Aivot ovat kaiken älyllisen toimintamme keskus ja ne toimivat optimaalisesti silloin kun ne ovat palautuneet kunnolla”, Henri kertoo. “Lisäksi uni on esimerkiksi aineenvaihdunnan kapellimestari, ja on todella vankkaa näyttöä siitä, että jos uni on pielessä, ei aineenvaihduntakaan pääse toimimaan kunnolla.”

Henrin mukaan joitakin vuosia sitten trendi oli nukkua mahdollisimman vähän, 5-6 tunnin yöunia ihannoitiin esimerkiksi bisnesmaailman piireissä. Näin lyhyillä unilla palauttava vaikutus on kuitenkin huono ja univajetta pääsee syntymään eittämättä. Henri onkin tyytyväinen siitä, että suhtautuminen nukkumiseen on viime aikoina muuttunut: “Tänä päivänä unta osataan arvostaa ja voidaankin sanoa, että “sitä kovempi jätkä, mitä enemmän hän nukkuu”. Itse kehotan asiakkaitani nukkumaan aina niin paljon kuin mahdollista. Ainakin nyt sen 7-8 tuntia yössä.”

 

Tasapaino, tasapaino, tasapaino

Hyvä stressin- ja arjensietokyky ovat suorassa suhteessa siihen, miten hyvin ihmisen elämä on kokonaisvaltaisesti tasapainossa. “Laadukas ja riittävä lepo, terveellinen ruokavalio, liikunta ja toimivat ihmissuhteet ovat ihmisen hyvinvoinnin peruspilarit ja näiden olisi oltava balanssissa”, Henri alleviivaa. “Uni on näistä kuitenkin kaikkein tärkein. Kun olet levännyt hyvin, jaksat liikkua, kiinnittää huomiota ruokavalioosi ja hoitaa päivän kohtaamiset kanssaihmistesi kanssa mallikkaasti. Kiinnitä siis huomiota siihen, että olipa elämäntilanteesi juuri nyt mikä tahansa, pyrit kaikin keinoin varmistamaan sen, että palaudut joka yö riittävän pitkään ja mahdollisimman laadukkaasti.”

 

Varaa aika Oivaunen unitutkimukseen

Coronaria osti Oivaunesta enemmistöosuuden 2

Coronaria osti Oivaunesta enemmistöosuuden

Coronaria Oy on 3.4.2018 ostanut enemmistöosuuden Oivauni Oy:n osakekannasta. Kaupan myötä Coronaria ja Oivauni tarjoavat palveluita uniongelmiin yksityisasiakkaille, yrityksille sekä julkiselle terveydenhuollolle.

Oivauni Oy on vuonna 2007 perustettu, unettomuuden ja unihäiriöiden hoitoon erikoistunut yritys, jonka liikevaihto vuonna 2017 oli noin miljoona euroa. Yhtiöllä on kolme uniklinikkaa, jotka sijaitsevat Helsingissä, Tampereella ja Kuopiossa.

”Unen ongelmat ovat uusi kansansairaus Suomessa. Nyt tähän kasvavaan ongelmaan haetaan ratkaisua. Oivauni Uniklinikka on suomalainen lääketieteen edelläkävijä, jonka toiminta perustuu innovatiiviseen syynmukaiseen hoitoon. Hoitojemme tulokset ovat erinomaiset ja asiakkaamme tyytyväisiä. Pitkään jatkuneiden unihäiriöiden hoitaminen vaatii lääketieteellistä lähestymistapaa perustuen kunnolliseen potilaan tutkimiseen. Nyt alkavassa yhteistyössä Coronarian kanssa hoitomme ovat yhä useamman suomalaisen saatavilla”, kertoo Oivauni Oy:n perustaja dosentti Henri Tuomilehto.

”Coronaria tutkii yli 15 000 väsymyksen tai huonon unen vuoksi tehtyä unirekisteröintiä vuosittain. Uniapneaa sairastaville potilaille on jo olemassa selvä hoitopolku. Oivaunen liittyminen osaksi Coronariaa laajentaa mahdollisuuksiamme auttaa myös muista unihäiriöistä kärsiviä potilaita, joiden hoito on tällä hetkellä hajautunut monelle erikoisalalle. Coronarian ja Oivaunen muodostama kokonaisuus on ainutlaatuinen, koska siinä yhdistetään nykyaikaisen etälausuntotekniikan mukanaan tuoma, helposti toteutettava seulonta toimivaan unihäiriöiden hoitokokonaisuuteen”, toteaa Coronarian erikoissairaanhoidon johtaja Ulla Näpänkangas.

 

Lisätietoja:

 

Oivauni Oy
Henri Tuomilehto
Lääketieteellinen johtaja
040 5945068
henri.tuomilehto@oivauni.fi

Coronaria Oy
Ulla Näpänkangas
Johtaja, erikoissairaanhoidon palvelut
040 748 0710
ulla.napankangas@coronaria.fi

https://www.epressi.com/tiedotteet/terveys/coronaria-osti-oivaunesta-enemmistoosuuden.html

 

 

Unilääkäri Intiassa – terveyden edistämisessä saavutetaan merkittäviä hyötyjä riskiryhmien tunnistamisella ja hoidolla

Unilääkäri Intiassa

Terveyden edistämisessä saavutetaan merkittäviä hyötyjä riskiryhmien tunnistamisella ja hoidolla


Unilääkäri Henri Tuomilehto
vieraili äskettäin Intiassa tutustumassa paikallisiin diabeteksen hoitoon erikoistuneissa sairaaloissa. Tyypin 2 diabetes on globaalisti yksi merkittävimmistä terveysongelmista ja potilaiden määrä lisääntyy koko ajan. Myös unihäiriöt ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti. Tyypin 2 diabetes ja unihäiriöt ovat molemmat itsenäisiä riskitekijöitä mm. kohonneeseen sydän- ja verisuonisairastavuuteen. Ikävä kyllä ne esiintyvät varsin usein samalla henkilöllä ja tuoreiden tutkimusten mukaan erityisesti nämä henkilöt omaavat suuren riskin sydän- ja verisuonisairastavuuteen. Dosentti Tuomilehto kävi opastamassa Intiassa kuinka tunnistaa ja hoitaa uniongelmaisia potilaita, jotta tyypin 2 diabeteksen hoidossa saavutettaisiin yhä parempia tuloksia.

Linkki artikkeliin (englanniksi): http://www.thehindu.com/news/cities/chennai/sleep-well-to-be-successful-in-life-career-researcher/article19892295.ece

Tuplamestarien taustalla hyvä ravinto ja uni

Tuplamestarien taustalla hyvä ravinto ja uni

HJK: Tuplamestarien taustalla hyvä ravinto ja uni

Ylivoimaa. Tällä sanalla voi HJK:n kautta voi perustellusti määritellä. Taustalla on pitkäjänteinen, innovatiivinen tekeminen.

Uni on miljoonien arvoista

Väsymys on työpaikoilla suuri ongelma. Kotimaiset tutkimukset osoittavat, että huonolaatuinen uni lisää sairauspoissaoloja ja viivästyttää sairauslomilta töihin paluuta. Sairauspoissaolot maksavat yrityksille vuosittain jopa miljardeja euroja. Pienillä muutoksilla työntekijöiden terveyttä ja hyvinvointia voidaan parantaa merkittävästi, ja samalla yritykset voivat säästää suuria summia. Laadukkaaseen uneen satsaaminen on avain monen ongelman ratkaisemiseen ja ennaltaehkäisyyn.

Tekemätön työ tulee yllättävän kalliiksi

Sosiaali- ja terveysministeriön vuonna 2014 laatiman laskelman mukaan menetetyn työpanoksen aiheuttamat minimikustannukset ovat työnantajille ja yhteiskunnalle sairauspoissaolojen osalta noin 3,4 miljardia euroa ja työkyvyttömyyden osalta noin 8 miljardia euroa vuodessa. Laskelma tehtiin vuoden 2012 tietojen perusteella. Vuoden 2016 Tekemättömän työn vuosikatsauksen mukaan tekemätön työ maksaa suomalaisille yrityksille vuosittain noin 4,3 miljardia euroa ja kunnille noin yhden miljardin. EK:n laskelmien mukaan yksi sairauspoissaolopäivä maksaa työnantajalle keskimäärin 350 euroa. Nämä ovat häkellyttävän suuria summia.

Työkyvyttömyys ja sairastaminen heikentävät myös yksilön henkistä hyvinvointia, joka taas heijastuu kielteisellä tavalla muuhun yhteiskuntaan. Osa sairauspoissaoloista johtuu toki vakavista sairauksista, kuten syövistä, joiden hoito on pitkäkestoista ja vaatii työntekijältä pitkää toipumista. Osaan voitaisiin kuitenkin vaikuttaa hyvin pienillä elämäntapamuutoksilla ja ohjauksella oikeanlaiseen hoitoon.

Hyvä uni on halpa lääke

Väsymys on todella yleinen ongelma työpaikoilla. Helsingin Sanomat kertoo, että viime keväänä julkaistun tutkimuksen mukaan 27–36-vuotiaista toimihenkilönaisista 72 prosenttia tuntee itsensä väsyneeksi joko päivittäin, lähes päivittäin tai 1–2 päivänä viikossa. Vastaavan ikäisistä toimihenkilömiehistä väsymyksestä kärsii 62 prosenttia. Myös vanhemmissa ikäryhmissä noin puolet miehistä ja naisista tuntee päiväväsymystä.

Virkistämätön uni voi alentaa työkykyä huomattavasti. Se myös altistaa monenlaisille sairauksille. Nyky-yhteiskunnan mukanaan tuoma hektisyys ja epäsäännöllinen elämäntapa ovat lisänneet uniongelmia. Ihmiset myös nukkuvat vähemmän kuin koskaan ennen. Uniongelmat lisäävät tutkitusti sairauspoissaoloja ja viivästyttävät sairauslomilta töihin paluuta. Niitä ei tällä hetkellä osata kuitenkaan diagnosoida tarpeeksi hyvin työterveyshuollossa. Usein vaivaan määrätään nukahtamislääkkeitä, jotka eivät kuitenkaan hoida taustalla piilevää perimmäistä ongelmaa tai ongelmia.

Oikeanlaisen, syynmukaisen hoidon avulla unihäiriöiden aiheuttama väsymyksen ja työkyvyn heikkenemisen kierre voidaan katkaista ja näin sekä parantaa työntekijöiden hyvinvointia että vähentää työnantajalle aiheutuvia kustannuksia. Valtiokonttorin vuoden 2011 laskelmien mukaan valtiolla vain kahden sairauspoissaolopäivän vähentäminen henkilötyövuotta kohden toisi jopa 58 miljoonan euron säästöt. Uni on palautumisen tärkein lähde, ja jo pelkkä nukkumisen lisääminen auttaa pitkälle.

Unen vaikutukset tutuiksi johtajille

Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan parempi johtaminen ja hyvät työolot voivat vähentää unihäiriöitä ja parantaa työkykyä. Hyvä johtaja kohtelee alaisiaan oikeudenmukaisesti ja osaa organisoida työtehtävät niin, etteivät ne aiheuta ylimääräistä stressiä. Hyvä johtaja myös huomaa, kun hänen alaisensa ei voi hyvin ja osaa ohjata tämän oikeanlaisen avun äärelle.

Huonosti nukkuva työntekijä ei ole niin tehokas kuin hän olisi hyvin levänneenä. Virkistämätön uni aiheuttaa monissa myös ärtyisyyttä, joka muihin työtovereihin kohdistuessaan heikentää työilmapiiriä ja heijastuu täten muiden työntekijöiden hyvinvointiin ja työmotivaatioon.

Uni on hyvän ravinnon ja liikunnan ohella tärkeimpiä hyvinvointiimme ja jaksamiseemme vaikuttavia asioita, joten siihen tulisi panostaa entistä enemmän. Oivaunen johtava unilääkäri Henri Tuomilehto on sparrannut lukuisia suomalaisia yrityksiä edistämään jaksamista ja työkykyä laadukkaan nukkumisen avulla. Lue Oivaunen tarjoamista yrityspalveluista lisää täältä:

https://www.oivauni.fi/valmennukset/yrityspalvelut/

 

Lähteet:

 

http://stm.fi/documents/1271139/1332445/Menetetyn+työpanoksen+kustannus+2+%282%29+%282%29.pdf/63af9909-0232-474d-bf2e-aa4c50936c33

https://ek.fi/ajankohtaista/uutiset/2016/11/16/yritysten-ja-kuntien-tekematon-tyo-maksaa-miljardeja/

https://ek.fi/blogi/2016/09/28/jan-schugk-bloggaa-sairauspoissaolot-vahentyneet-mika-on-diagnoosi/

http://www.hs.fi/talous/art-2000005175574.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4153055/

http://www.valtiokonttori.fi/fi-FI/Virastoille_ja_laitoksille/Henkilostohallintoa_ja_johtamista_tukevat_palvelut/Kaikutyoelamapalvelut/Tyohyvinvointi/Tyohyvinvointi_tuottavuustekijana/Mita_sairaudet_tai_tyokyvyttomyys_maksav(43457)

https://www.ttl.fi/unihairioita-voidaan-vahentaa-hyvalla-johtamisella-hyvilla-tyooloilla/)

HS: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista

HS: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista

Helsingin Sanomat 10.8.2017

Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

Takaisin arjen unirytmiin

Takaisin arjen unirytmiin

Useimmat suomalaiset ovat saaneet kesälomansa vietettyä tai nauttivat vielä viimeisistä rennoista päivistä, ennen kuin paluu arkeen koittaa. Loma tuo kaivatun tauon kovaan työputkeen, mutta samalla se saattaa muuttaa normaalin arkemme rytmin. Koostimme listan neuvoista, joiden avulla kesän jälkeisen energian voi säilyttää myös syksyn arjessa.

Pidä huolta unen määrästä

Aurinko saa suomalaiset ulos kuoristaan, ja valoisat yöt saavat meidät myös valvomaan myöhempään sekä nukkumaan pidempään. Valo huijaa meitä antamalla meille tunteen jaksamisesta, vaikka tosiasia on, että unen tarve on kesällä aivan yhtä suuri kuin talven pimeydessä. Vaikka hetkellisesti tuntuisikin siltä, että jaksaa vaikka kuinka lyhyillä unilla, syksyn tullen unenpuute kostautuu tuntuvasti. Muista siis nukkua riittävästi. Vähintään 7–8 tuntia yössä auttaa tutkitusti myös vähentämään sairauspoissaoloja.

Säilytä säännöllisyys

Niin kuin monessa muussakin asiassa, myös nukkumisessa hyvä rytmi on kaiken a ja o. Parasta olisi, kun kevään unirytmin saisi säilytettyä myös lomalla, mutta kesän riennot saavat monilla nukkumistottumukset pyörähtämään päälaelleen. Satunnainen rytmin horjuttaminen ei ole vaarallista, mutta säännöllisyydestä kannattaa pitää kiinni. Jos rytmi sattuu menemään lomalla sekaisin, sitä kannattaa alkaa palautella jo hyvissä ajoin ennen töiden alkua. Arjen alettua säännöllisyyden säilyttäminen on entistä tärkeämpää.

Malta mennä nukkumaan

Maltti on valttia myös unirytmiin palaamisessa ja energisyyden säilyttämisessä. Kesäyönä saattaa helposti sortua sarjamaratoniin, mutta jos aamulla pitää mennä kouluun tai töihin, illalla pitää malttaa painua pehkuihin. Älä siis antaudu kukkumisen houkutuksille, sillä se kostautuu aina. Lempiohjelmat voi nykyään katsoa helposti myöhemminkin.

Ole itsellesi armollinen

Harva saa sekaisin menneen unirytminsä rykäistyä kerralla kuntoon, eikä siihen ole tarvettakaan. Jos nukkuminen on mennyt pahasti solmuun, sitä kannattaa korjailla pikku hiljaa menemällä vaikka joka ilta hieman aikaisemmin nukkumaan. Hiljaa hyvä tulee, myös uniasioissa.

Panosta kunnolliseen iltapalaan

Jos kesä on tehnyt sinusta iltavirkun, kannattaa panostaa terveelliseen iltapalaan. Ruokailu auttaa nimittäin rytmiin palaamisessa. Kun uni sitten iltapalan päälle tulee, kannattaa sille antautua suosiolla. Mene siis nukkumaan silloin, kun väsyttää, äläkä jää turhia kukkumaan.

 

 

 

Lähteet:

https://www.sciencedaily.com/releases/2014/09/140903163633.htm

 

Kysy unesta – voita kirja

Voittaja: Anna Hänninen. Onnittelut voittajalle.

Askarruttaako sinua unen maailmassa jokin? Kirjoita kysymyksesi facebook-sivuillemme tai lähetä se sähköpostitse osoitteeseen asiakaspalvelu@oivauni.fi 15.8.2017 mennessä. Arvomme kysymyksiä lähettäneiden kesken Ravinto, uni, liikunta -kirjan. Vastaamme valittuihin kysymyksiin Facebook-livessämme 30.8.2017 klo 11.00-11.30.

Kilpailuehdot

Kysy unesta -kilpailu

Kilpailuaika: 3.8.-15.8.

Osallistuminen: Arvontaan osallistuvat kaikki kysymyksensä Facebookin tai sähköpostin kautta Oivaunelle 15.8.2017 mennessä lähettäneet.

Palkinto: Ravinto, uni, liikunta -kirja

Arvonta: Arvonta suoritetaan 17.8.2017

Voittajan julkistus: Voittajan nimi julkistetaan Oivaunen Facebook-sivulla ja voittajalle ilmoitetaan myös henkilökohtaisesti.

Muuta: Facebook ei liity arvontaan.

HS: Uni on luonnon omaa dopingia
AirMini markkinoiden pienin CPAP-laite

Markkinoiden pienin CPAP-laite – AirMini

ResMedin uusi AirMini-hoitokokonaisuus unihäiriöiden hoitoon on saatavilla nyt Oivauni Uniklinikalta. AirMini on suunniteltu erityisesti potilaille, jotka haluavat ottaa hoitolaitteensa mukaan kaikkialle. AirMini on kompakti, helppokäyttöinen ja ulkoasultaan houkutteleva. AirMini-hoitokokonaisuus merkitsee tehokasta ja miellyttävää hoitoa helposti mukaan otettavassa muodossa. Sinun ei enää tarvitse valita hoidon tehokkuuden, terveyden tai vapauden välillä.

AirMini tarjoaa tehokasta hoitoa pienessä koossa, ja laite on helppo ottaa mukaan yöpöydältä, kun lähdet matkalle. Se soveltuu niin yöpymiseen hotellissa kuin mökkeillessä. Pienikokoinen laite on lisäksi toiminnoiltaan kätevä ja älykäs

20-sarjan maskien sekä P10 for AirMini -maskin kanssa yhteensopiva ja älypuhelinsovelluksella hallittava AirMini-hoitokokonaisuus sisältää lisäksi edistyksellisen ActiveAir™-venttiiliteknologian ja vedettömän HumidX™-kostutuksen. Tuloksena on parhaan teknologian yhdistävä tyylikäs, taskukokoinen ja tehokas hoitolaite, joka on pienin koskaan valmistettu CPAP-laite.

Tärkeimmät ominaisuudet

  • AirMini-laite AutoSet-, Autoset Response- ja AutoSet for Her -algoritmeilla varustettuna
  • Vedetön HumidX-kostutus minimoi lämpö- ja kosteushävikin ja takaa pitkäaikaisen käytön miellyttävyyden
  • Edistyksellinen ActiveAir-venttiiliteknologia mahdollistaa innovatiivisen hoitoteknologian kompaktissa koossa
  • AirMini-laite on yhteensopiva N20- ja F20-sarjan maskien sekä laitetta varten kehitetyn uuden AirFit™ P10 for AirMini -maskin kanssa
  • AirMini-älypuhelinsovelluksella potilaat voivat hallita hoidon miellyttävyyttä parantavia asetuksia ja osallistua hoitoonsa
  • Suojattu Bluetooth-älylaiteliitäntä helpottaa asetusten hallintaa ja laitteen käyttöä

Tutustu esitteeseen

Katso video

Suomen Olympiajoukkue hakee menestystä yhdessä Oivaunen kanssa 1

Suomen Olympiajoukkue hakee menestystä yhdessä Oivaunen kanssa

Olympiajoukkueen ja Oivaunen yhteistyö jatkuu kohti Pyeongchangin Olympialaisia 2018.

Unilääkäri, dosentti  Henri Tuomilehdon  johdolla toteutettu yhteistyö käynnistyi Rion Olympiajoukkueen kanssa. Urheilijoilta saadun positiivisen palautteen perusteella yhteistyötä kehitetään eteenpäin matkalla tulevien vuosien arvokisoihin.  Tuomilehto muistuttaa, että palautuminen on menestyksen kulmakivi ja taito, jota voi harjoitella ja oppia.

– Hyvä uni ja palautuminen mahdollistavat hyvän vireystilan jokaiseen päivään ja harjoitukseen. Yksilöllisiä eroja niin urheilijoiden kuin muidenkin ihmisten välillä on paljonkin. Hyvät nukkujat palautuvat paremmin, sanoo Tuomilehto.

– Laadukas päivä syntyy taidosta palautua ja sitä taitoa voi kehittää systemaattisella valmennuksella aivan kuten muitakin ominaisuuksia, joita urheilijoilla on. Olen kohdannut ja valmentanut yli 500 suomalaista huippu-urheilijaa. Seuraavaksi valmennettaviini kuuluu muun muassa vuoden 2018 talvikisoihin valmistautuva joukkue, Tuomilehto jatkaa.

Oivauni tarjoaa ainutlaatuisen univalmennusmetodin, joka perustuu vankkaan lääketieteelliseen näyttöön. Valmennuspalvelun avulla saadaan kartoitettua yksilön tilanne nukkumiseen ja palautumiseen liittyen. Palvelu auttaa myös tunnistamaan mahdollisia haasteita nukkumisessa ja toimii samalla systemaattisena valmennusoppaana ja seurantavälineenä matkalla kohti parempaa palautumista ja suorituskykyä.    Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön johtaja  Mika Kojonkoski  kiittelee yhteistyötä, jonka avulla nukkumisen ja palautumisen merkitystä on päästy edistämään olympiajoukkueen sisällä.

– Tavoitteena on nostaa harjoitteluprosessien laatua, jossa palautuminen on yksi tärkeimmistä asioista.  Maailman huipulle päästään kovalla, määrätietoisella ja laadukkaalla harjoittelulla. Laatua pyritään nostamaan mm yhteistyöllä huippuosaajien kanssa. Oivauni-klinikan ja olympiajoukkueen välillä on kyse juuri tästä, Kojonkoski toteaa.

http://news.cision.com/fi/suomen-olympiakomitea/r/suomen-olympiajoukkue-hakee-menestysta-yhdessa-oivaunen-kanssa,c2177257

 

Kohti parempaa palautumista – Firstbeat ja Oivauni yhteistyöhön

Firstbeat ja Oivauni Uniklinikka yhdistävät innovatiivisen, tarkasti tutkittuun tieteelliseen näyttöön perustuvan huippuosaamisensa aloittamalla ainutlaatuisen yhteistyön hyvinvoinnin edistämiseksi. Yhteistyötä on luvassa muuan muassa tutkimuksen ja webinaarin saralla.

Esimakua työn tuloksista on luvassa heti vuoden 2017 alkupuolella parempaan päivittäiseen jaksamiseen tähtäävän yhteisvalmennuskurssin muodossa. Oivauni Uniklinikka on ensimmäistä kertaa maailmassa luonut valmennusmetodin, joka perustuu vankkaan lääketieteelliseen näyttöön systemaattisesti ohjatun lääkkeettömän hoidon vaikutuksesta palautumisen parantamiseksi.

Suomalaisen unilääketieteen edelläkävijänä Oivauni Uniklinikan missiona on tehdä suomalaisten elämästä laadukkaampaa tunnistamalla ja hoitamalla unihäiriöitä. Univalmennus perustuu huippuasiantuntijan ja Oivaunen unilääkärin, dosentti Henri Tuomilehdon luomaan toimintamalliin, joka on alun perin tähdännyt huippu-urheilijoiden parempaan palautumiseen.

– Huippu-urheilijoilla valmennuksemme paransi selvästi nukkumista ja palautumista ja siitä innostuneena olemme nyt kehittäneet kaikille sopivan valmennusmallin. Jokainen meistä haluaa saavuttaa jotakin hyvällä palautumisella. Toisille se voi olla elämän paras suoritus, toisille parempi työkyky tai terveyttä ja elämänlaatua, Tuomilehto kertoo.

Yhteistyömme avulla voimme auttaa tuhansia suomalaisia nukkumaan ja palautumaan paremmin.

Oivauni Uniklinikka tarjoaa asiakkailleen mahdollisuutta osallistua Firstbeatin Hyvinvointianalyysiin. Firstbeat Hyvinvointianalyysi kuvaa palautumista ja auttaa tunnistamaan stressaavat tekijät työssä ja vapaa-ajalla. Hyvinvointianalyysi arvioi sekä palautumisen laatua että riittävyyttä unen aikana sekä ohjaa löytämään ratkaisun paremman jaksamisen saavuttamiseksi. Lisäksi Hyvinvointianalyysi mittaa aktiivisuustasoa ja harjoittelun tehokkuutta positiivisten terveysvaikutusten ja kunnon kohoamisen aikaansaamiseksi.

– Hyvinvointimme perustuu jaksamiseen ja hyvään palautumiseen. Laadukas päivä syntyy taidosta palautua – kyse taidosta, ei mystiikasta. Ja mikä hienointa, tätä taitoa voidaan parantaa ja kehittää. Se oikea palautuminen tapahtuu nimittäin säännönmukaisella, hyvällä nukkumisella. Uni on palautumisen tärkein lähde ja siksi unen laadun parantaminen on iso mahdollisuus ja voimavaran lähde, Tuomilehto kertoo.

Juho Tuppurainen Firstbeatilta on samaa mieltä:

– On hienoa päästä tekemään yhteistyötä unen rautaisen ammattilaisen, Henri Tuomilehdon ja Oivauni Uniklinikan kanssa. Yhteistyömme avulla voimme auttaa tuhansia suomalaisia nukkumaan ja palautumaan paremmin sekä tunnistamaan omaan palautumiseen ja nukkumiseen vaikuttavia tekijöitä, hän toteaa.