Yhdeksän vinkkiä joilla nukut paremmin

Kuukauden teema

Konstit on monet! Yhdeksän vinkkiä joilla nukut paremmin

Hyvän yön perusta rakennetaan jo aamulla edellisen yön unilta herätessä. Sen jälkeen päivän mittaan voi tehdä monta asiaa sen eteen, että seuraavana yönä unestaan saisi kaiken irti. Lue seuraavasta yhdeksän vinkkiämme paremman unen saavuttamiseksi!

 

1. Herää joka aamu säännöllisesti samaan aikaan

 

Miksi? Säännönmukainen univalverytmi on hyvinvointimme edellytys, sillä elimistömme pitää siitä että se on opetettu säätelemään vireystilaansa ulkoisten merkkien mukaan. Opeta siis itsellesi selkeitä päivittäisiä rutiineita, joista yksi on herääminen aamuisin samaan aikaan.

 

2. Syö kevyitä aterioita säännöllisesti pitkin päivää ja säästä pääateria illaksi

 

Miksi? Syöminen on tehokas tapa hallita omaa vireystilaansa. Kun syöt pitkin päivää keveitä aterioita, vältät lounaan tai päivällisen jälkeisen vireystilan laskun. Kun päivän aikana kasvattaa unipainettaan toimimalla tehokkaasti ja säästää illaksi päivän tuhdeimman aterian, on päivän päätteeksi todennäköisesti aika helppoa saada unenpäästä kiinni.

 

3. Ota päivätorkut

 

Miksi? Silloin kun päivätorkkuja voi ottaa ihan vain koska se on mukavaa, ovat ne hyvä juttu. Mutta jos yrität korjata torkuilla edellisen yön univajetta, mennään metsään. Huolehdi siis siitä, että nukut ennen kaikkea yöllä hyvin ja otat torkkuja päivällä nautiskellen. Puolen tunnin voimatorkut voivat antaa iltapäivän vireystilaasi juuri sen extra sysäyksen jota sinä päivänä tarvitset.

4. Huolehdi, että harrastat päivittäin liikuntaa

 

Miksi? Tässäkin on kyse unipaineen kasvattamisesta. Kun teet päivän mittaan jotakin fyysistä, kasvatat elimistösi fyysistä unipainetta. Huomaathan, että aina ei kuitenkaan tarvitse huhkia hikinauha kireällä; kevytkin liikunta tai vaikkapa ihan kotitöiden puuhastelu voivat aivan hyvin riittää välillä päivän liikuntasuoritukseksi. Eiväthän huippu-urheilijatkaan treenaa sata lasissa 24/7.

5. Mene illalla ajoissa offline-tilaan

 

Miksi? Päivän mittaan olemme jatkuvasti kovan kognitiivisen paineen alla. Kiinnitä huomiota siihen, että menet joka ilta ajoissa offline-tilaan työasioiltasi tai muilta sellaisilta paineistavilta asioilta, joita läppärillä istuskelu illalla saattaisi aiheuttaa. Jos rentoudut läppärilläsi kuitenkin vaikkapa leffoja katsellen, niin jatka vain. Pääasia, että saat tekemästäsi asiasta hyvän ja rennon olon.

 

6. Tee viimeiseksi illalla jotain mikä sinua rentouttaa parhaiten

 

Miksi? Päivällä kohtaamme usein monenlaisia haasteita ja siksi onkin tärkeää, että juuri ilta on aina se ajankohta vuorokaudesta, jolloin on mukavaa. Mieti, minkä asian tekemisestä tai tekemättömyydestä juuri sinä nauttisit eniten, ja sijoita sen tekeminen iltaan.

 

7. Huolehdi makuuhuoneen unihygieniasta

 

Miksi? Mitä herkkäunisempi olet, sitä enemmän todennäköisesti reagoit siihen, jos makuuhuoneesi nukkumisolosuhteet eivät ole kunnossa. Pyri siis varmistamaan, että makuuhuoneesi on pimeä ja että se on hyvin tuuletettu sekä viileä kun käyt illalla nukkumaan. Jos et saa rauhoitettua makuuhuonettasi täysin hiljaiseksi vaikkapa liikenteen melulta, ota reilusti korvatulpat käyttöön. Ja muista: tärkeä osa unihygieniaa on myös se, että sänkyyn on joka ilta mukava mennä!

 

8. Mene illalla säännöllisesti samaan aikaan nukkumaan

 

Miksi? Tässä kohtaa voit vaikuttaa siihen, että heräät seuraavana aamuna riittävän pitkään levänneenä. Kuulostele kroppaasi ja mene nukkumaan silloin kun tunnet itsesi väsyneeksi. Älä tuijota kelloa tai jää katsomaan väkisin elokuvaa, jos tuntuu että olet väsynyt. Nukkumaanmenon venyttäminen saattaa aiheuttaa sen, että alat virkistyä jälleen ja unet tulevat jäämään sen takia lyhyiksi. Hallitse itse vireystilaasi, sillä sinä olet sen paras asiantuntija.

 

9. Jos nukkuminen ei vain onnistu, tai päivällä olo ei ole virkeä, tutkituta unesi laatu

 

Miksi? Aina ihminen ei suinkaan itse tiedosta kärsivänsä unihäiriöistä. Moni luulee nukkuvansa hyvin, mutta on silti päivällä väsynyt ja selittämättömästi vetämättömissä. Kuulostele itseäsi; voitko hyvin, oletko niin energinen kuin voisit olla? Älä turhaan jää vain selviytymään elämästä vajaatehoilla vaan hakeudu unitutkimukseen. Jos ongelmasi johtuu unesta, se on äärimmäisen hyvin hoidettavissa!

 

Tutustu unitutkimukseen