Miia Jansson

Miia Jansson

Miia Jansson on tuorein vahvistus Oivaunen huipputiimissä. Marraskuussa Oivaunessa työskentelyn aloittaneen Miian intohimona on auttaa asiakkaitaan kokonaisvaltaisesti. Itsekin herkkäunisuudesta kärsivä Miia tietää, että myös useiden unihäiriöiden hoitoon vastaus löytyy kokonaisvaltaisuudesta. Laadukkaan levon edellytys on, että elämä on isossa kuvassa tasapainossa.

 

Moi Miia, kiva että liityit joukkoomme! Kerro vähän taustoistasi, millainen on koulutuksesi ja työkokemuksesi?

 

Valmistuin lääketieteen lisensiaatiksi Tampereen yliopistosta vuonna 2003 ja yleislääketieteen erikoislääkäriksi vuonna 2013. Työurani alkuvuodet työskentelin julkisella puolella terveyskeskuslääkärinä ja erikoistumiseen kuuluvat jaksot suoritin sairaalassa, joista pisimpään lastenpsykiatrialla. Viimeiset reilu viisi vuotta olen toiminut päätoimisena yksityislääkärinä hoitaen kaikenikäisiä yksityislääkärin potilaita ja työterveyshuollon asiakkaita.

Millaista työsi on Oivaunella ja mikä siinä on parasta?

 

Intohimoni on auttaa ja hoitaa ihmisiä kokonaisvaltaisesti huomioiden jokaisen asiakkaani yksilöllinen elämäntilanne ja elämäntavat. Uskon, että työni Oivaunella tulee antamaan minulle tähän erittäin innostavan ja mielenkiintoisen mahdollisuuden. Onhan uni kuitenkin äärimmäisen merkittävässä roolissa ihmisen hyvinvointia ajatellen.

 

Mikä sai sinut kiinnostumaan unesta?

 

Valitsin aikoinaan yleislääketieteen erikoistumisalakseni juurikin siksi, että ihmisten kokonaisvaltainen auttaminen on minulle sydämen asia. Koulutukseni ja työkokemukseni myötä olen huomannut, kuinka tärkeä elämänlaadun ja terveyden osa-alue uni on. Toisaalta olen myös laittanut merkille, kuinka usein unen merkitys unohdetaan ja sitä aliarvioidaan. Unihäiriöiden hoidossa on siis todellakin vielä isossa kuvassa paljon parantamisen varaa. Oivaunen toimintamallissa asiakkaan unihäiriön syy selvitetään unitutkimuksen sekä yksilöllisen arvion perusteella, ja hoito räätälöidään tutkimustulosten pohjalta syynmukaisesti. Tämä on oikea tapa hoitaa asiakkaan ongelmaa. Se myös antaa minulle mahdollisuuden päästä auttamaan ihmisiä tavalla, joka parantaa heidän elämänlaatuaan oleellisesti.

Missä olet saanut elämäsi parhaat unet?

 

Silloin kun olemme kaikki perheenjäsenet yhdessä joko kotona tai mökillä, pään alla on oma tyyny ja korvien yli vedettynä oma peitto, nukuttaa kaikista makeimmin.

 

Mikä on sinulle paras unilääke? 

 

Olen herkkäuninen ja  omalla kohdallanikin huomannut säännöllisten ja terveellisten elämäntapojen merkityksen unen laadulle. Työn ja vapaa-ajan sopiva suhde on unen kannalta tärkeää. Vapaa-ajalla minulle rakkaita harrastuksia ovat crossfit-treenit, ratsastus ja hevostallilla puuhastelu sekä metsälenkit koirien kanssa. Nämä kaikki yhdessä säännöllisen ja iltaan painottuvan ruokailun ja viileän makuuhuoneen kanssa luovat parhaat edellytykset hyville yöunille.

 

Kiitos juttutuokiosta Miia!

Janne Kanervisto

Janne Kanervisto

Oivaunessa on töissä yksi huipputyyppi lisää kun yleislääketieteen erikoislääkäri Janne Kanervisto hyppäsi remmiin marraskuun alussa. Elintapalääketieteestä kiinnostunut Janne odotti innolla starttiaan Oivaunessa, sillä se antaa hänelle mahdollisuuden päästä tekemään käytännön työtä suuren kiinnostuksenkohteensa, unen, parissa.

Moi Janne! Kerro vähän taustoistasi, koulutuksestasi ja työkokemuksestasi?

Valmistuin aikoinaan Tampereen Yliopistosta, koulutukseltani olen yleislääketieteen erikoislääkäri. 15-vuotisen työhistoriani aikana olen tehnyt töitä sekä julkisella että yksityisellä sektorilla ja nähnyt kummankin puolen ominaispiirteet. Tällä hetkellä asun Hämeenlinnassa ja sieltä käsin tulen ajelemaan Oivaunen Tampereen toimipisteeseen pitämään vastaanottoa.

Mikä sai sinut kiinnostumaan unesta?

Kokemus yleislääkärinä on avannut silmiäni siihen, miten paljon ihminen pystyy omilla elintavoillaan ja niiden muutoksilla vaikuttamaan omaan terveyteensä. Viimeisen viiden vuoden aikana kiinnostukseni elintapalääketieteeseen liittyviin asioihin on kasvanut jatkuvasti. Esimerkiksi Oivaunella työskentelevän yleislääkäri Vilho Aholan osaaminen ja paneutuminen aiheeseen ovat inspiroineet minua kouluttautumaan aiheessa syvällisemmin. Unilääketiede on todella mielenkiintoinen maailma ja omassa työssäni olen käytännössä nähnyt sen, miten valtava rooli unella on ihmisen kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa.

 

Mitä odotat työltäsi Oivaunella?

Olen jo useita vuosia omassa työssäni kiinnittänyt huomiota potilaiden nukkumiseen ja Oivaunessa työskentely antaa tähän aivan uudella tavalla työkaluja ja vaikuttamismahdollisuuksia. Tulen pitämään Oivaunella vastaanottoa marraskuusta lähtien kerran viikossa. Odotan innolla sitä, että pääsen perehtymään potilaideni ongelmiin ja kohtaamaan heitä ajan kanssa. Tiedän, että unen kunnostus voi parantaa potilaan elämänlaatua merkittävästi ja on innostavaa päästä tekemään työtä asian parissa, jolla on perustavaa laatua oleva vaikutus ihmisen hyvinvointiin. Monet ihmiset kärsivät uniongelmista tietämättään. Haluan auttaa ihmisiä oivaltamaan levon ja palautumisen merkityksen ajassa, jossa mennään kauhealla kiireellä eteenpäin, saatetaan tinkiä unesta ja ollaan koko ajan huomaamattaan pikkuisen väsyneitä aamusta iltaan.

Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyvät asiat ovat myös jatkuvasti kasvava trendi. Ihmiset liikkuvat enemmän sekä kiinnittävät tarkempaa huomiota ruokavalioonsa. Uni on tälle luontainen jatkumo ja unen parissa työskentely on siis myös asia, joka on ajassa kiinni.

 

Missä olet saanut elämäsi parhaat unet?

Mökillä nukuttaa kaikista parhaiten. Kun saa riittävästi välimatkaa arkeen, ympärillä on rauha ja hiljaisuus, pääsee ulkoilemaan paljon, syömään hyvin ja vielä saunomaankin siihen päälle, niin elementit maailman parhaaseen uneen ovat kasassa.

 

Kerro vielä lopuksi mikä on sinulle paras unilääke?

Liikun arjessani paljon ja harrastan mm. crossfitiä. Alkuillasta tehty kova treeni, siihen päälle lenkki koiran kanssa ja tukeva iltapala, niin kyllä nukuttaa! Liikunta on noin yleensäkin ottaen mielestäni ihan parasta unilääkettä ja etenkin ulkoilu tuo mukavasti unen saantia edesauttavaa rentoutta mieleen ja kroppaan.

 

Kiitos Janne ja tervetuloa mukaan!

Antti Lepola

Antti Lepola

Oivaunen Kuopion toimipisteessä työskentelevä psykiatrian erikoislääkäri Antti Lepola tietää, että mielen ongelmiin liittyy useasti unihäiriöitä. Mielialahäiriöitä, ahdistuneisuushäiriöitä ja tarkkaavaisuushäiriöitä hoitavalle Antille paras palkinto onkin se, kun potilaan kuntoutuminen lähtee unihäiriön hoitamisen jälkeen etenemään toivotun mukaisesti.

 

Moi Antti, kerro vähän itsestäsi. Millainen on koulutuksesi ja työkokemuksesi?

Asun ja työskentelen Kuopiossa. Valmistuin lääketieteen lisensiaatiksi Turusta vuonna 2009 ja psykiatrian erikoislääkäriksi Kuopiosta vuonna 2016. Valmistumiseni jälkeen menin aikoinaan terveyskeskukseen töihin ja sen jälkeen olen työskennellyt psykiatrian poliklinikoilla ja sairaaloissa. Tällä hetkellä teen töitä Oivaunessa sekä perheyrityksessämme Savon Psykiatripalvelussa.

 

Millaista työsi on Oivaunella ja mikä siinä on parasta?

Työni Oivaunella on erittäin mielenkiintoista ja se on myös hyvää vastapainoa psykiatrin työlle. Mielen ongelmiin liittyy usein unihäiriöitä ja siksi uniongelmien hoitaminen onkin hyvin luonnollinen jatke psykiatrin työlleni. Parasta työssäni on hyvä palaute, jota tyytyväiset asiakkaat antavat kun heidän uniongelmansa on selvitetty ja hoidettu kuntoon. Positiivista on sekin, että Oivauni on todella mukava työyhteisönä ja siellä voi tehdä töitä innostavassa ilmapiirissä.

 

Mikä sai sinut kiinnostumaan unesta?

Unen parissa työskentely tarjoaa minulle mahdollisuuden hoitaa potilaitani kokonaisvaltaisemmin. Monesti mielialahäiriöistä kärsivät potilaat syövät psyykenlääkkeitä, jotka voivat olla luonteeltaan väsyttäviä. Vaikka näillä lääkkeillä voidaankin saada apua akuuttiin unettomuuteen, olisi hyvä myös selvittää onko potilaan unihäiriön syy pohjimmiltaan joku muu kuin masennus. Siksi ohjaankin usein asiakkaitani unitutkimukseen, jonka avulla unihäiriön todellinen syy saadaan selville ja sitä voidaan sen jälkeen hoitaa syynmukaisella tavalla. Unitutkimuksen läpikäyneiden potilaideni palaute on muuten ollut poikkeuksetta hyvin myönteistä. Se, miten yksinkertainen juttu tutkimukseen osallistuminen on, tulee monelle yllätyksenä. On upeaa huomata, miten potilaan toipuminen lähtee etenemään kun uniasiat on saatu hoidettua kuntoon!

 

Missä olet saanut elämäsi parhaat unet?

Kyllä se taitaa niin olla, että koti on myös nukkumiseen paras paikka maailmassa. Se on tuttu ja stressivapaa ympäristö, joten minun uneni ovat parhaimmillaan siellä. Nukkumaan menen yleensä yhdentoista aikoihin illalla ja arkena kello herättää seitsemältä. Yleensä nukun ikkuna vähän rakosellaan, näin syksylläkin. Viileässä huoneessa nukuttaa kaikkein parhaiten.

 

Ja vielä, mikä on sinulle paras unilääke?

Olen sitä mieltä, että hyvät unet täytyy ansaita päivän aktiivisuudella, toimettomuus vaikuttaa yöuneen kokemukseni mukaan heikentävästi. Siis: sopivasti liikuntaa ja muuta aktiviteettia sekä siihen päälle terveellinen ruokavalio. Siinä resepti yksinkertaisuudessaan!

 

Hyvältä kuulostaa. Kiitos Antti!

Lauri Jäntti

Lauri Jäntti

Oivaunen Kuopion toimipisteessä voit törmätä yleislääketieteen ja geriatrian erikoislääkäri Lauri Jänttiin. Leppoisasti savon murteella huastelevaa Lauria kiinnostaa unessa erityisesti se, miten laaja-alaisesti uni vaikuttaa ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, ja miten asiakkaan elämänlaatua päästään parantamaan hoitamalla hänen unihäiriönsä kuntoon. Työpäivänsä aikana Lauri tekee vastaanottotyötä ja hoidon tulosten seurantaa, vapaa-ajallaan hän nauttii urheilusta ja Ylen iltauutisista.

 

Moi, Lauri! Kerro vähän itsestäsi. Millainen on koulutuksesi ja työkokemuksesi?

Valmistuin aikoinaan Kuopion yliopistosta ja sen jälkeen olen tehnyt urani aikana hyvinkin monipuolisesti erilaisia asioita. Yleislääketieteen erikoislääkärinä olin mm. omalääkärinä terveyskeskuksessa. Olen myös päivystänyt aiemmin paljon perusterveydenhuollon ja sisätautien puolella. Viimeiset vuodet olen toiminut kuntoutusylilääkärinä Ylä-Savon sotessa, jossa myös pidän muistipoliklinikkaa. Syksystä 2017 olen toiminut Kunnonpaikan kuntoutus/ylilääkärinä. Monta rautaa tulessa ja vaihteleva työnkuva siis.

 

Millaista työsi on Oivaunella ja mikä siinä on parasta?

Teen vastaanottotyötä sekä asiakkaideni hoidon seurantaa. Parasta työssäni on, että saan olla tekemissä asian kanssa, jolla on niin laaja vaikutus ihmisen hyvinvointiin, kuin unella on. Se tarkoittaa myös sitä, että kun saamme asiakkaan unihäiriön hoidettua kuntoon, monesti hänen elämänlaatunsakin paranee aivan valtavasti. Mikä voisi olla sen palkitsevampaa?

 

Mikä sai sinut kiinnostumaan unesta?

Tein jo aikoinaan hyvin laaja-alaista hoitotyötä työskennellessäni geriatrian poliklinikalla. Aivan samalla tavalla, kuten geriatria lääketieteen erikoisalana liittyy iäkkään ihmisen fyysiseen, henkiseen ja toiminnalliseen hyvinvointiin, myös uni vaikuttaa lähes kaikkiin ihmisen hyvinvoinnin kannalta olennaisiin osa-alueisiin. Pidän unihäiriöiden tutkimuksessa ja hoidossa eniten juurikin siitä, että saan niiden kautta olla tekemisissä hyvin kokonaisvaltaisesti ihmisen hyvinvointiin liittyvien asioiden kanssa.

 

Missä olet saanut elämäsi parhaat unet?

Meillä on mökki keskellä korpea ja siellä vietämme perheen kanssa paljon aikaa. Kyllä siellä luonnonhelmassa nukuttaa kaikista makeimmin! Mökkimme makuuhuoneessa ei ole pimennysverhoja, joten aamulla herätään aina luonnon rytmissä. Se sopiikin minulle hyvin, sillä en muutenkaan nuku aamuisin kovin myöhään.

 

Kerro vielä lopuksi, mikä on sinulle paras unilääke?

Tähän on helppo vastata: urheilu ja Ylen iltauutiset! Pyrin sporttailemaan, eli juoksen, hiihdän, pyöräilen tai pelaan golfia, päivittäin klo 18-20 välillä. Joka ilta iltarutiineiden jälkeen uppoan sohvaan klo 21.50 katsomaan Ylen iltauutiset. Sen jälkeen nukuttaa varmasti!

 

Niinkö? Täytyypä kokeilla! Kiitos Lauri!

 

 

 

 

Vilho Ahola

Vilho Ahola

Oivaunessa työskentelevällä Vilho Aholalla on lääkärin työstä yli kymmenen vuoden kokemus. Unen lisäksi häntä kiinnostavat muun muassa psykologia, elintapalääketiede sekä seksuaalilääketiede. Vilho kouluttautuu jatkuvasti. Lääkäriksi valmistumisensa jälkeen hän on suorittanut muun muassa jatko-opintoja Yhdysvalloissa sekä psykoterapiakoulutuksia. Vilho on aktiivisesti mukana fitnessurheilun valmennustoiminnassa, ja hän toimii Suomen fitnessmaajoukkueen lääkärinä. Lisäksi Vilho on lääkärijäsenenä Sexpo-säätiön hallituksessa.

Moi, Vilho! Kerro vähän itsestäsi. Millainen on koulutuksesi ja työkokemuksesi?

Olen työterveyshuoltoon erikoistuva yleislääkäri. Minulla on myös hypnoterapian lisäkoulutus. Kliinistä lääkärintyötä olen tehnyt vuodesta 2005 sairaaloissa, terveyskeskuksissa sekä yksityissektorilla.

Millaista työsi on Oivaunella ja mikä siinä on parasta?

Työni on erittäin kiinnostavaa ja vaihtelevaa. Oivaunella olen päässyt syvällisemmin harjoittamaan elintapalääketiedettä unen kannalta.

Mikä sai sinut kiinnostumaan unesta?

Elintapalääketiede on ollut kiinnostukseni jo pitkään, ja uni tuli sitten tähän hyvänä lisänä. Tämä on huikea mahdollisuus syventyä lisää uneen ja käyttää unitutkimusta työkaluna.

Missä olet saanut elämäsi parhaat unet?

Ulkoilmassa saan parhaat unet. Eli olen nukkunut parhaiten ulkona teltassa armeijassa tai partioleirillä. 

Kerro vielä lopuksi, mikä on sinulle paras unilääke?

Liikunta ja sopivan mittainen rentoutuminen ennen nukkumaanmenoa on oiva unilääke.

Vilho jakaa aktiivisesti tietoa Facebookissa, ja hänellä on tuhansia seuraajia. Vilhoa voi seurata hänen omilla sivuillaan https://www.facebook.com/vilhoaholamd/

 

Henri Tuomilehto

Henri Tuomilehto

Oivaunen johtavalla unilääkärillä Henri Tuomilehdolla on unesta, unihäiriöistä ja niiden hoitamisesta yli viidentoista vuoden kokemus. Sen lisäksi, että Henri johtaa perustamansa Oivaunen kolmea uniklinikkaa, hän tekee tutkimustyötä ja kehittää univalmennusmenetelmiä suomalaisille urheilijoille. Henri onkin tehnyt menestyksekästä yhteistyötä muun muassa HJK:n, Ilveksen, Kalpan ja HPK:n jääkiekkojoukkueiden sekä Puolustusvoimien Urheilukoulun kanssa.

Moi, Henri! Kerro vähän taustaa itsestäsi. Millainen on koulutuksesi ja työkokemuksesi?

Olen dosentti, erikoislääkäri ja minulla on sekä Suomen lääkäriliiton että eurooppalaisen unitutkimusseuran myöntämä unilääketieteen erikoispätevyys. Pääsääntöisesti hoidan unihäiriöpotilaita. Minulla on 15 vuoden tutkimuskokemus uneen ja unen terveysvaikutuksiin liittyen, ja olen nähnyt tuhansia unihäiriöpotilaita matkani varrella.

Suomessa on vaikea saada koulutusta unilääketieteeseen liittyen. Itsekin olen kouluttautunut muualla, muun muassa kaksi vuotta Kanadassa Montrealissa. Suomeen palattuani perustin Oivauni uniklinikan.

Millaista työsi on Oivaunella ja mikä siinä on parasta?

Unilääkärin työ on erittäin palkitsevaa. Näen työssäni päivittäin hienoja tarinoita – unta kun meistä jokainen pystyy kehittämään ja parantamaan.

Mikä sai sinut kiinnostumaan unesta?

Kiinnostuin siitä tutkimustyön kautta. Sattumalta eksyin unikongressiin 15 vuotta sitten ja siellä ollessa kiinnostuin aiheesta enemmän. Aloitin tutkimustyön uneen liittyen ja se vei mennessään. Sillä tiellä ollaan.

Missä olet saanut elämäsi parhaat unet?

Saattaa kuulostaa tylsältä, mutta niinkin eksoottisessa paikassa kuin kotona.

Mikä on paras unilääke?

Normaalit terveelliseen elämään tähtäävät arkirutiinit, liikunta, sauna ja ruokailu.