Lauri Jäntti

Lauri Jäntti

Oivaunen Kuopion toimipisteessä voit törmätä yleislääketieteen ja geriatrian erikoislääkäri Lauri Jänttiin. Leppoisasti savon murteella huastelevaa Lauria kiinnostaa unessa erityisesti se, miten laaja-alaisesti uni vaikuttaa ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, ja miten asiakkaan elämänlaatua päästään parantamaan hoitamalla hänen unihäiriönsä kuntoon. Työpäivänsä aikana Lauri tekee vastaanottotyötä ja hoidon tulosten seurantaa, vapaa-ajallaan hän nauttii urheilusta ja Ylen iltauutisista.

 

Moi, Lauri! Kerro vähän itsestäsi. Millainen on koulutuksesi ja työkokemuksesi?

Valmistuin aikoinaan Kuopion yliopistosta ja sen jälkeen olen tehnyt urani aikana hyvinkin monipuolisesti erilaisia asioita. Yleislääketieteen erikoislääkärinä olin mm. omalääkärinä terveyskeskuksessa. Olen myös päivystänyt aiemmin paljon perusterveydenhuollon ja sisätautien puolella. Viimeiset vuodet olen toiminut kuntoutusylilääkärinä Ylä-Savon sotessa, jossa myös pidän muistipoliklinikkaa. Syksystä 2017 olen toiminut Kunnonpaikan kuntoutus/ylilääkärinä. Monta rautaa tulessa ja vaihteleva työnkuva siis.

 

Millaista työsi on Oivaunella ja mikä siinä on parasta?

Teen vastaanottotyötä sekä asiakkaideni hoidon seurantaa. Parasta työssäni on, että saan olla tekemissä asian kanssa, jolla on niin laaja vaikutus ihmisen hyvinvointiin, kuin unella on. Se tarkoittaa myös sitä, että kun saamme asiakkaan unihäiriön hoidettua kuntoon, monesti hänen elämänlaatunsakin paranee aivan valtavasti. Mikä voisi olla sen palkitsevampaa?

 

Mikä sai sinut kiinnostumaan unesta?

Tein jo aikoinaan hyvin laaja-alaista hoitotyötä työskennellessäni geriatrian poliklinikalla. Aivan samalla tavalla, kuten geriatria lääketieteen erikoisalana liittyy iäkkään ihmisen fyysiseen, henkiseen ja toiminnalliseen hyvinvointiin, myös uni vaikuttaa lähes kaikkiin ihmisen hyvinvoinnin kannalta olennaisiin osa-alueisiin. Pidän unihäiriöiden tutkimuksessa ja hoidossa eniten juurikin siitä, että saan niiden kautta olla tekemisissä hyvin kokonaisvaltaisesti ihmisen hyvinvointiin liittyvien asioiden kanssa.

 

Missä olet saanut elämäsi parhaat unet?

Meillä on mökki keskellä korpea ja siellä vietämme perheen kanssa paljon aikaa. Kyllä siellä luonnonhelmassa nukuttaa kaikista makeimmin! Mökkimme makuuhuoneessa ei ole pimennysverhoja, joten aamulla herätään aina luonnon rytmissä. Se sopiikin minulle hyvin, sillä en muutenkaan nuku aamuisin kovin myöhään.

 

Kerro vielä lopuksi, mikä on sinulle paras unilääke?

Tähän on helppo vastata: urheilu ja Ylen iltauutiset! Pyrin sporttailemaan, eli juoksen, hiihdän, pyöräilen tai pelaan golfia, päivittäin klo 18-20 välillä. Joka ilta iltarutiineiden jälkeen uppoan sohvaan klo 21.50 katsomaan Ylen iltauutiset. Sen jälkeen nukuttaa varmasti!

 

Niinkö? Täytyypä kokeilla! Kiitos Lauri!

 

 

 

 

Vilho Ahola

Oivaunessa työskentelevällä Vilho Aholalla on lääkärin työstä yli kymmenen vuoden kokemus. Unen lisäksi häntä kiinnostavat muun muassa psykologia, elintapalääketiede sekä seksuaalilääketiede. Vilho kouluttautuu jatkuvasti. Lääkäriksi valmistumisensa jälkeen hän on suorittanut muun muassa jatko-opintoja Yhdysvalloissa sekä psykoterapiakoulutuksia. Vilho on aktiivisesti mukana fitnessurheilun valmennustoiminnassa, ja hän toimii Suomen fitnessmaajoukkueen lääkärinä. Lisäksi Vilho on lääkärijäsenenä Sexpo-säätiön hallituksessa.

Moi, Vilho! Kerro vähän itsestäsi. Millainen on koulutuksesi ja työkokemuksesi?

Olen työterveyshuoltoon erikoistuva yleislääkäri. Minulla on myös hypnoterapian lisäkoulutus. Kliinistä lääkärintyötä olen tehnyt vuodesta 2005 sairaaloissa, terveyskeskuksissa sekä yksityissektorilla.

Millaista työsi on Oivaunella ja mikä siinä on parasta?

Työni on erittäin kiinnostavaa ja vaihtelevaa. Oivaunella olen päässyt syvällisemmin harjoittamaan elintapalääketiedettä unen kannalta.

Mikä sai sinut kiinnostumaan unesta?

Elintapalääketiede on ollut kiinnostukseni jo pitkään, ja uni tuli sitten tähän hyvänä lisänä. Tämä on huikea mahdollisuus syventyä lisää uneen ja käyttää unitutkimusta työkaluna.

Missä olet saanut elämäsi parhaat unet?

Ulkoilmassa saan parhaat unet. Eli olen nukkunut parhaiten ulkona teltassa armeijassa tai partioleirillä. 

Kerro vielä lopuksi, mikä on sinulle paras unilääke?

Liikunta ja sopivan mittainen rentoutuminen ennen nukkumaanmenoa on oiva unilääke.

Vilho jakaa aktiivisesti tietoa Facebookissa, ja hänellä on tuhansia seuraajia. Vilhoa voi seurata hänen omilla sivuillaan https://www.facebook.com/vilhoaholamd/

 

Henkilökunta esittäytyy: Henri Tuomilehto

Henri Tuomilehto

Oivaunen johtavalla unilääkärillä Henri Tuomilehdolla on unesta, unihäiriöistä ja niiden hoitamisesta yli viidentoista vuoden kokemus. Sen lisäksi, että Henri johtaa perustamansa Oivaunen kolmea uniklinikkaa, hän tekee tutkimustyötä ja kehittää univalmennusmenetelmiä suomalaisille urheilijoille. Henri onkin tehnyt menestyksekästä yhteistyötä muun muassa HJK:n, Ilveksen, Kalpan ja HPK:n jääkiekkojoukkueiden sekä Puolustusvoimien Urheilukoulun kanssa.

Moi, Henri! Kerro vähän taustaa itsestäsi. Millainen on koulutuksesi ja työkokemuksesi?
Olen dosentti, erikoislääkäri ja minulla on sekä Suomen lääkäriliiton että eurooppalaisen unitutkimusseuran myöntämä unilääketieteen erikoispätevyys. Pääsääntöisesti hoidan unihäiriöpotilaita. Minulla on 15 vuoden tutkimuskokemus uneen ja unen terveysvaikutuksiin liittyen, ja olen nähnyt tuhansia unihäiriöpotilaita matkani varrella.

Suomessa on vaikea saada koulutusta unilääketieteeseen liittyen. Itsekin olen kouluttautunut muualla, muun muassa kaksi vuotta Kanadassa Montrealissa. Suomeen palattuani perustin Oivauni uniklinikan.

Millaista työsi on Oivaunella ja mikä siinä on parasta?

Unilääkärin työ on erittäin palkitsevaa. Näen työssäni päivittäin hienoja tarinoita – unta kun meistä jokainen pystyy kehittämään ja parantamaan.

Mikä sai sinut kiinnostumaan unesta?

Kiinnostuin siitä tutkimustyön kautta. Sattumalta eksyin unikongressiin 15 vuotta sitten ja siellä ollessa kiinnostuin aiheesta enemmän. Aloitin tutkimustyön uneen liittyen ja se vei mennessään. Sillä tiellä ollaan.

Missä olet saanut elämäsi parhaat unet?

Saattaa kuulostaa tylsältä, mutta niinkin eksoottisessa paikassa kuin kotona.

Mikä on paras unilääke?

Normaalit terveelliseen elämään tähtäävät arkirutiinit, liikunta, sauna ja ruokailu.