KHL:n fysiikkavalmentaja tietää unen tärkeyden 1

KHL:n fysiikkavalmentaja tietää unen tärkeyden

Jarmo Koivisto on ollut muun muassa Jokereiden pitkäaikainen fysiikkavalmentaja. Ensi kaudella venäläisessä Salavat Julajev Ufa -jääkiekkojoukkueessa työskentelevä Koivisto tietää, kuinka tärkeää nukkuminen on urheilijalle, ja Oivaunelta hän on saanut apua myös omiin uniongelmiinsa.

Jarmo Koivisto on kotoisin Helsingistä ja siellä hän myös asuu, vaikka työ viekin miestä Venäjälle. Kaudella 2017–2018 Koivisto nimittäin toimii Erkka Westerlundin valmentaman Salavat Julajev Ufan fysiikkavalmentajana. Työssään Jarmo vastaa joukkueen jään ulkopuolella tapahtuvan harjoittelun suunnittelusta ja ohjaamisesta. Jarmon tontille kuuluvat niin pelaajien voima- ja liikkuvuusharjoittelu kuin loukkaantuneiden pelaajien kuntoutus, ja hän pitää huolta, että vammojen syntymistä ehkäistään oikealla harjoittelulla.

Koivisto aloitti uransa hierojana 90-luvulla, ja Jokerit tarjosi Jarmolle hänen ensimmäisen työpaikkansa. Jokereissa Jarmo oli kahteen otteeseen: ensin vuodesta 1994 vuoteen 2000 ja uudelleen vuodesta 2010 viime kevääseen. Matkalla Jarmo on ottanut oppia kohtaamiltaan fysiikkavalmentajilta ja opiskellut lisäksi muun muassa osteopatiaa. Uusimpaan työpaikkaansa Jarmo päätyi, kun eteen ilmaantui ainutlaatuinen mahdollisuus: ”Olen Erkan joukkueessa ollut hommissa monesti ennenkin. Oli aika kokeilla jotain uutta, ja ulkomailla valmentaminen on aina kiinnostanut”, Jarmo toteaa.

Uni ei palauttanut

Oivauneen Jarmo tutustui Jokereissa työskennellessään, kun Oivaunen johtava unilääkäri Henri Tuomilehto tuli pitämään Jokereille luennon unen merkityksestä. Samoihin aikoihin Jokerit olivat kokeilleet myös Firstbeat-palautumismittausta. Jarmon mittauksessa selvisi, että hänen yöunensa ei ollut palauttavaa. ”Halusin selvittää asiaa tarkemmin Oivaunen unitutkimuksessa ja samalla pilotoida sitä, jotta voisin kertoa pelaajille, mistä on kysymys”, Jarmo kertoo. ”Nyt myös moni pelaaja on käynyt kokeilemassa unitutkimusta.” Oivaunessa Jarmon uniongelmien perimmäinen syy paljastui. Hänellä todettiin sekä uniapnea että levottomat jalat.

Käänteentekevä loppu pulinalle ja kuorsaamiselle

Ennen levottomien jalkojen diagnoosia Jarmon pohkeet kramppailivat, vaikka hän söi magnesiumia ja joi paljon vettä. Lääkityksen jälkeen vaivat katosivat. Uniapneakin oli aiheuttanut vaivaa. ”Olin ennen kova kuorsaamaan ja pulisin unissani”, Jarmo sanoo. ”Lisäksi toisinaan oli sellaisia aamuja kuin olisi kankkuseen herännyt, päänsärkyä ja pahoinvointia. Nyt ei ole enää sellaista.” Aluksi Jarmon uniapneaa hoidettiin suuhun laitettavalla kiskolla, mutta sen hän otti aina unissaan pois. Nyt käytössä on ylipainehengityshoito, joka on tehnyt lopun pulinasta ja kuorsaamisesta. ”En ole enää väsynyt kuin ennen, ja vaimokin sanoo, että näytän vitaalimmalta”, Jarmo naurahtaa. ”Paljon on tullut hyviä muutoksia, painokin on lähtenyt vähän laskemaan. Pelkästään oman paremman olon vuoksi en luopuisi laitteesta koskaan, vaikka onhan sillä paljon terveyshyötyjä. Se on ollut elämässäni käänteentekevä juttu”, Jarmo toteaa tyytyväisenä.

Unen merkitys näkyy valmennuksessa

Myös Salavat Julajev Ufan valmennuksessa unella on iso merkitys ravinnon ja harjoittelun rinnalla. Jarmo sanoo, että pelissä näkee, jos pelaaja ei ole palautunut kunnolla, koska tämän toiminta hidastuu selvästi. Valitettavasti kunnon lepo on välillä kiven alla. ”KHL:ssä haasteena on matkustaminen, jonka vuoksi unet jäävät vähille. Lätkässä pelit myös loppuvat myöhään, joten peliä seuraava yö ei ole kovin hyvä palautumisen kannalta”, Jarmo toteaa. Osalla pelaajista on Jarmon mukaan todettu myös vaikeuksia nukahtamisen kanssa, mutta siihen on kiinnitetty huomiota panostamalla muun muassa ruokailuun ja valon määrään.

Jarmo Koivisto on erittäin tyytyväinen Oivaunelta saamaansa hoitoon, ja Henri Tuomilehdolta saamaansa tietoa hän on hyödyntänyt myös valmennuksessa. ”Henkka on jeesannut paljon ja kertonut vinkkejä. Lähes kaikki, mitä nyt tiedän unesta, on tullut Henkalta. Itsekin olen toki lukenut aiheesta, mutta Henkka on herättänyt unen merkitykseen”, Jarmo sanoo. Nyt Jarmolla on tarina pelaajille kerrottavaksi, ja omakohtaisen kokemuksen kautta unen tärkeydestä on helpompi kertoa muille. ”Elämäni on parantunut niin paljon, että haluan levittää ilosanomaa muillekin”, Jarmo toteaa lopuksi.

Se todellakin johtui unesta

Se todellakin johtui unesta

Parkanossa asuva 61-vuotias Sirpa Autio luuli nukkuvansa öisin riittävästi ja ihmettelikin siksi, miksi olo oli aamuisin aina väsynyt. Sirpa etsiytyi Oivaunen unitutkimukseen ja sai yllätyksekseen kuulla kärsivänsä kolmesta erilaisesta unihäiriöstä.

Sirpan lähipiiriin kuuluu avopuoliso, kaksi omaa aikuista tytärtä, näiden neljä lasta sekä avopuolison kaksi lasta ja heidän kolme lastaan. Perheen lisäksi Sirpan arjen täyttävät vakuutusneuvojan työ sekä harrastukset, joista rakkaimpia Sirpalle ovat monipuolinen liikunta, puutarhanhoito, marjastus, sienestys, mökkeily, lukeminen ja käsityöt. Energiaa Sirpa siis todellakin päivisin tarvitsee. Mutta miksi hän aikaisemmin oli aina väsynyt?

Unihäiriöt laajenivat myös avopuolison ongelmaksi

Sirpa kyllä luuli nukkuvansa riittävän pitkään, vaikka usein öisin heräilikin eikä heräämisten jälkeen oikein tahtonut saada unen päästä enää kiinni. Aamuisin Sirpan päätä särki ja hän huomasi suunsa ja nenänsä olevan usein todella kuivia.

Sirpan nukkumisongelmista kärsi hänen itsensä lisäksi aivan yhtä lailla myös Sirpan avopuoliso, jonka unet häiriintyivät öisin Sirpan kuorsauksen takia. Ja kun vieruskaveri sitten omia unia turvatakseen yritti hiljentää Sirpaa tönimällä häntä toiseen asentoon, Sirpa heräsi eikä nukkumisesta enää tahtonut sen jälkeen tulla mitään. Sirpan ongelma ei siis ollut vain hänen oma ongelmansa, vaan siitä kärsi myös hänen ympäristönsä.

Viidakkorumpu ohjasi hoitoon

Sirpa alkoi aavistella päiväväsymyksensä johtuvan siitä, ettei hän sittenkään nukkunut riittävän hyvin ja laadukkaasti, vaikka niin oli aina luullut. “Työterveyslääkärillenikin esitin kerran epäilykseni, että voisikohan kuitenkin olla niin että ongelmani johtuvat unesta”, Sirpa kertoo. “Hoitoon halusin päästä ja koska julkisella puolella se on usein hyvin hidasta, päätin etsiä vaihtoehdon yksityiseltä sektorilta. “

Ja itse asiassa Sirpalla olikin jo vaihtoehto valmiina. Hän oli toisinaan törmännyt juttuihin Oivaunesta erilaisissa ympäristöissä ja myös Sirpan lapset suosittelivat Oivaunta hänelle. Lisäksi eräs Sirpan ystävä oli saanut avun omiin uniongelmiinsa samaisesta paikasta, joten Sirpan valinta oli selvä.

Kolme ongelmaa huonojen unien taustalla

Sirpa otti yhteyttä Oivauneen ja pääsi pian laajaan unitutkimukseen. Tutkimusyönä Sirpan uni sattui olemaan kohtalaisen palauttavaa, mutta ongelmia unesta kuitenkin löytyi – jopa kolmin kappalein. “Minulla todettiin keskivaikea uniapnea, levottomat jalat sekä herkkäunisuus”.

Jokaiseen Sirpan vaivaan löytyi Oivaunesta kuitenkin hoito. Sirpa sai itse päättää, haluaako hän ottaa kokeiluun uniapnean hoidossa käytettävän CPAP-laitteen. “Minulla on laitteesta naisten versio”, Sirpa kertoo. “Sen käyttö on todella vaivatonta, eikä laite itsessään pidä minkäänlaista ääntä. Ensin luulin, ettei laitteen kanssa pysty nukkumaan, mutta se oli esisäädetty minun tarpeisiini niin hyvin, että heti ensimmäisenä yönä nukuin 7,5 tuntia. Herätessä oli suorastaan euforinen olo! Suosittelen laitetta lämpimästi jokaiselle, joka vähänkään kärsii uniapneaan liittyvistä ongelmista.”

Myös levottomiin jalkoihin ja herkkäunisuuteen löytyi Sirpalle Oivaunesta apu. Levottomia jalkoja hoidetaan tällä hetkellä lääkityksellä, jota Sirpa käyttää nyt kolmen kuukauden ajan. Sen jälkeen lääkitys lopetetaan. Herkkäunisuuden hoitoon Sirpa puolestaan sai hyviä neuvoja ja suosituksia esimerkiksi unirytmin ylläpitämiseen, ruokailuun, illan rauhoittamiseen ja nukkumisolosuhteiden parantamiseen.

Uusi virkeä Sirpa

Sirpa alkoi huomata hoitojensa vaikutuksia hyvin pian niiden aloittamisesta. “Aamuisin olo on virkeämpi lyhyemmänkin yöunen jälkeen, aineenvaihduntani on muuttunut selkeästi paremmaksi ja iho on sileä ja heleä kautta kropan”, Sirpa listaa tyytyväisenä. “Herkkäuninen olen vieläkin, mutta nykyisin saan herättyäni heti uudelleen unen päästä kiinni, enkä edes välttämättä joka yö enää heräile. Muutos entiseen on selkeä!”

Sirpa ei malta olla listaamatta myös muita positiivisia kokemuksiaan. “Ennen tunsin palleassani ahdistavaa, painostavaa oloa – se on hävinnyt. Jaksan nykyisin paremmin, kun pää on selkeämpi ja olo virkeämpi. Levottomat jalat ovat rauhoittuneet hoidon ansiosta ja lenkkeilykin on nyt mukavaa, kun aikaisemmin esiintynyttä hengenahdistusta ei enää ole.”

Sirpan mielipide unesta ja siihen panostamisesta onkin selkeä. “Kannattaa ehdottomasti hakeutua hoitoon, jos nukkumisessa on ongelmia. Miksi kärsiä koko elämänsä huonolaatuisesta unesta, kun sen saa hoidolla paremmaksi!”

Tee unitesti

Kjell Skogberg sai avun Oivaunesta

Onnenkantamoisella unioppiin

Finnairilla production support managerina työskentelevä Kjell Skogberg voitti työpaikkansa arvonnassa hoitojakson Oivauneen. Kjell sai uniklinikalta hyviä neuvoja elämänlaatunsa parantamiseen, ja unitutkimuksen avulla paljastui myös asioita, joita Kjell ei ollut osannut edes aavistaa.

Finnairilla Kjellin vastuulle kuuluvat lentokonehuoltoa tukevat toiminnot, kuten työvälineiden, työvaatteiden ja kiinteistöjen hallinnointi sekä alihankinnat. Työn ohella miehen pitää kiireisenä maanviljely perintötilalla, jota hän on hoitanut jo vuodesta 2003 saakka. Talvisin Kjellin elämään kuuluvat avantouinti sekä vapaapalokuntatoiminta. Kjellillä riittää puuhaa, joten hyvä lepo on jaksamisen kannalta tärkeää.

Arpa vei unitutkimukseen

Ensimmäisen kosketuksensa Oivauneen Kjell sai työpaikkansa hyvinvointipäivässä, johon Oivauni oli tilattu esittäytymään. Kjell päätti ottaa osaa Oivaunen kyselyyn, joka käytiin paikan päällä läpi unihoitajan kanssa. Kyselyn perusteella todettiin, että Kjell nukkuu liian vähän, mutta sen hän oli tiennyt jo aiemmin. Unet jäivät usein liian lyhyiksi, ja varsinkin iltapäivisin hän huomasi vireystilansa laskevan.

Hyvinvointipäivänä järjestettiin myös arvonta, jonka pääpalkintona oli hoitojakso Oivaunessa. ”Yllätyksekseni voitin ja menin mielelläni unitutkimukseen, kun kerran sain siihen ainutlaatuisen mahdollisuuden”, Kjell toteaa.

Yllättäviä tuloksia

Diagnoosien lisäksi Kjell sai Oivaunesta hyvät ohjeet, joilla hoitaa unihäiriöitään. Uniapneaan riitti hoidoksi painonpudotus sekä ruokavalion ja -rytmin muutos. Paineilmahoitoa Kjell ei siis toistaiseksi tarvinnut, mutta purentasilta häntä kehotettiin hankkimaan. Levottomat jalat varmistettiin vielä verikokeella, jolla mitattiin raudan pitoisuus veressä. Sen jälkeen Kjell sai kuurin rautalisää.

Kjell on huomannut, että ruokarytmin ja ravinnon laadun muuttaminen on todellakin auttanut. ”Ajattelin aluksi, että uusilla opeilla vain lihoo, koska kaikkialla on aina sanottu, ettei iltaisin saa syödä raskaasti.” Huoli osoittautui kuitenkin aivan turhaksi, ja Kjellin mukaan hänen elämänlaatunsa on parantunut huomattavasti. Nyt Kjell tietää, millaista ruokaa ja millaisia annoksia mihinkin aikaan päivästä kuuluu syödä, jotta jaksaa töissä myös iltapäivällä ja saa illalla unen päästä kiinni.

Käynti Oivaunessa oli Kjellin mielestä erittäin avartava. Asiat perusteltiin hyvin ja henkilökunta oli todella ammattitaitoista. ”Soisin mielelläni kaikille vastaavan käynnin, jotta muutkin voisivat oppia parantamaan omaa hyvinvointiaan”, Kjell toteaa.

Pienen ihmisen uni on iso asia

Pienen ihmisen uni on iso asia

Kouvolassa asuva nelihenkinen Ollin perhe sai Oivaunesta apua perheen neljävuotiaan esikoisen Mean unihäiriöihin. Aiemmin muun muassa keskittymisvaikeuksista ja yöllisistä hengityskatkoksista kärsinyt Mea on äitinsä Helenan mukaan hoidon jälkeen kuin uusi tyttö.

Ollin perheeseen kuuluvat Mean ja Helena-äidin lisäksi isä Markus sekä Mean kaksivuotias pikkuveli Roope. Mea on Helenan mukaan vilkas ja liikunnallinen. Tyttö on pienestä asti tykännyt pomppimisesta ja juoksemisesta, ja hän käy ahkerasti myös jalkapallokoulussa sekä liikuntakoulussa. Lisäksi Mea on aina ollut temperamenttinen, mutta vanhemmat eivät osanneet aavistaa, että Mean kiukkupuuskat eivät johtuneet ainoastaan tytön luonteesta.

Lyhyt pinna ja hengityskatkoksia

Ennen käyntiään Oivaunella Mea oli lyhytpinnainen eikä jaksanut keskittyä asioihin. Hän saattoi saada raivokohtauksia pienistäkin asioista, ja kiukku saattoi alkaa jo aamusta. Helenan mukaan harmi alkoi välillä jo ennen kuin Mea pääsi edes sängystä ylös. Jalkapallokoulussa Mea ei jaksanut keskittyä tekemiseen, vaikka hän kuuntelikin aina ohjeet. Varsinainen huoli vanhemmilla oli kuitenkin Mean nukkumisesta.

Mealla oli yöllisiä hengityskatkoksia, hän kuorsasi ja hänen unensa oli levotonta. ”Tyttö pyöri ja hyöri ja saattoi tippua sängystäkin”, Mean äiti Helena kertoo. Lisäksi Mea puhui, lauloi ja nauroi unissaan ja sai myös yöllisiä kauhukohtauksia. Pienempänä tyttö ei myöskään käynyt kunnolla nukkumaan, vaan levotonta vaihetta saattoi iltaisin kestää parikin tuntia. Vanhemmat eivät koskaan tienneet, mitä yöltä odottaa.

Ohjaus oikeaan suuntaan

Helena oli useasti puhunut neuvolassa Mean yöllisistä hengityskatkoksista, mutta häntä ei otettu vakavasti. Nelivuotisneuvolassa hän sitten jutteli asiasta neuvolalääkärille, joka kirjoitti lähetteen korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikalle. Mean tutkittuaan poliklinikan lääkäri ehdotti kitarisojen poistoleikkausta, koska se kuulemma oli tyypillinen hoito kyseisessä tilanteessa.

”Mietimme, että mitä jos leikkaus ei autakaan”, Helena sanoo. ”Emme halunneet, että Mea nukutetaan ja leikataan turhaan, joten päätimme kysyä mielipidettä toiseltakin lääkäriltä”. Toinen lääkäri oli sitä mieltä, että Mean oireet viittaavat uniapneaan, mutta varmuus saataisiin vain kunnon tutkimuksella. Lääkäri kirjoitti Mealle lähetteen Oivauneen, ja jo muutaman viikon päästä Mea oli äitinsä kanssa Oivaunessa tutkittavana.

Totuus paljastuu

Ohjaus Oivauneen kannatti. Unitutkimuksen avulla Mealla todettiin lievä uniapnea, viitteitä levottomista jaloista sekä lievä parasomnia. Levottomiin jalkoihin Mea sai lyhyen lääkekuurin. Lisäksi hoitoon kuului elämäntapojen muuttaminen, joka Mean tapauksessa tarkoitti tukevampia iltapaloja sekä enemmän rauhoittumista ennen nukkumaanmenoa.

Oivaunen diagnoosin jälkeen Mea on Helenan mukaan kuin uusi lapsi. Tytön temperamentti on säilynyt entisellään, mutta hän on kuitenkin aiempaa rauhallisempi eikä enää hermostu niin nopeasti. Measta on äitinsä mukaan tullut myös paljon omatoimisempi, ja hän jaksaa keskittyä paremmin. Lisäksi Mea uskaltaa rohkeammin kokeilla uusia asioita.

”Mea käy nykyään helpommin nukkumaan ja osaa itsekin sanoa, kun häntä väsyttää”, Helena kertoo. Myös yöt ovat muuttuneet Helenan mukaan paljon rauhallisemmiksi. ”Mea nukkuu yönsä kunnolla, eikä hän ole enää pudonnut sängystäkään. Myös kuorsaus on rauhoittunut, ja myöhemmin tehty kitarisojen poisto on auttanut kuorsaukseen entisestään.”

Helena on todella tyytyväinen Oivauneen ja suosittelee käyntiä kaikille, joilla on yhtään ongelmia unen kanssa. ”Oivaunesta saa todella hyvää palvelua!”

Kuva: Henna Viren